4 ερωτήσεις για τις ακτινογραφίες δοντιών

1. Οι ακτινογραφίες δοντιών είναι απαραίτητες;

Οι ακτινογραφίες αποτελούν στα χέρια του Οδοντιάτρου ένα επιπλέον εργαλείο προκειμένου να ολοκληρώσει την διάγνωση του, να ελέγξει τα θεραπευτικά του βήματα και εν τέλει να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας του. Έτσι οι ακτινογραφίες είναι το μέσο που χρησιμοποιείται από τον οδοντίατρο στο χρόνο και στη συχνότητα που μόνο εκείνος ορίζει, προκειμένου να είναι υπεύθυνος και υπόλογος της παροχής του.

 

2. Πόση ακτινοβολία θα λάβω από τις ακτινογραφίες δοντιών;

Καθημερινά, είμαστε εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία από διάφορες πηγές, όπως αεροπορικά ταξίδια, οικιακές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων, πομπούς ραδιοφώνου & τηλεόρασης κ.α.
Οι δόσεις ακτινοβολίας των ακτινογραφιών έχουν ως εξής :
• Ακτινογραφίες μετά πτερυγίου (4 ακτινογραφίες) = 0,038 mSV
• Οπισθοφατνιακές Full-mouth series (18 ακτινογραφίες) = 0,150 mSV
• Ακτινογραφία θώρακος = 0,080 mSV
• Ακτινογραφία ανωτέρου γαστρεντερικού σωλήνα = 2,400 mSV
• Πανοραμική ακτινογραφία = 0,007 – 0,038 mSV
• Οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία = 0,027 – 0,056 mSV

Οι παραπάνω τιμές μειώνονται στο 1/10 (κατά 90%) σε περίπτωση ψηφιακών ακτονογραφιών.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η δόση ακτινοβολίας από τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι εξαιρετικά μικρή και απόλυτα στοχευμένη μέσω του κώνου του οδοντιατρικού μηχανήματος, ο οποίος επιτυγχάνει κατευθυνόμενη ακτινοβόληση. Η χρήση ποδιάς ακτινοπροστασίας μολύβδου, ελαχιστοποιεί την ποσότητα έκθεσης στην ακτινοβολία και προσφέρει μέγιστη προστασία σε ευαίσθητα όργανα και συστήματα, όπως το αιμοποιητικό και το αναπαραγωγικό. Επιπλέον η ποδιά ακτινοπροστασίας με κολάρο εμποδίζει την ακτινοβολία να φθάσει σε ιδιαιτέρως ραδιοευαίσθητα όργανα, όπως ο θυρεοειδής αδένας.

3. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μπορώ να κάνω ακτινογραφία δοντιών;

Η συνολική αποδεκτή δόση ακτινοβολίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών είναι 5 rad ή 0,05 mSv. Συνεπώς θα χρειαστείτε 50.000 ακτινογραφίες για να φθάσετε τα 5 rad, σαν αθροιστική δόση για το έμβρυο.
Οι ψηφιακές ακτινογραφίες έχουν χαμηλή δόση ακτινοβολίας και έτσι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια βλάβη στο έμβρυο.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεννόηση μεταξύ οδοντιάτρου, γυναικολόγου και ασθενή για την τελική απόφαση. Σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του γυναικολόγου, η ακτινογραφία δοντιών αντενδείκνυται κατά το Α’ τρίμηνο της κύησης.

4. Πότε κρίνεται αναγκαία η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία;

Πολλές μονάδες της στοματικής κοιλότητας (δόντια, περιβάλλοντες ιστοί και οστό) δεν είναι απόλυτα ορατές από τον Οδοντίατρο, μετά από μια συνήθη στοματολογική εξέταση.
Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία αποτελεί συμπληρωματικό διαγνωστικό μέσο που σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας χρησιμοποιείται σε ασθενείς:

• που προσέρχονται για οδοντιατρική φροντίδα με μικρές τερηδόνες μεταξύ των δοντιών ή τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις, κατάγματα δοντιών, ακρορριζικές κύστες, περιοδοντική νόσο
• οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν στη μία ή και στις δύο γνάθους με οποιαδήποτε γναθοπροσωπική ανωμαλία
• οι οποίοι, για κάποιο λόγο που μπορεί να προκύπτει από το ιστορικό τους ή από την κλινική τους εξέταση, έχουν κάποια παθολογική κατάσταση στα οστά των γνάθων
• στους οποίους κάποιο δόντι είναι έγκλειστο
• που προσέρχονται για εξέταση με ορθοδοντικό πρόβλημα
• που από το ιστορικό και την κλινική τους εξέταση, προκύπτει η πιθανότητα ύπαρξης ξένου σώματος στα οστά των γνάθων ή στα μαλακά μόρια της περιοχής του στόματος
• με ενδείξεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης
• στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα
• που χρειάζεται να τοποθετήσουν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες ή ακίνητες προσθετικές εργασίες
• που έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο και χρειάζεται να ελεγχθούν για πιθανά κατάγματα γνάθων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *