Η σχέση της Περιοδοντίτιδας με τον καρκίνο

Η περιοδοντίτιδα ή περιοδοντική νόσος, είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και στην συνέχεια το οστό των γνάθων. Η βασική αιτία της νόσου είναι η οδοντική πλάκα, η οποία αθροίζεται και επικάθεται στα δόντια και στα ούλα, κυρίως λόγω ελλιπούς στοματικής υγιεινής. Στην ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας συμμετέχουν επιπλέον η κληρονομικότητα, το στρες, ο διαβήτης, τα συστηματικά νοσήματα, οι διατροφικές συνήθειες, η εγκυμοσύνη και το κάπνισμα.

 

Η απολύτως αποδεδειγμένη σχέση της περιοδοντίτιδας με την καρδιοπάθεια, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον διαβήτη οδήγησε σε ολοένα και περισσότερες έρευνες συσχέτισης της νόσου και με άλλες παθήσεις. Έτσι φαίνεται να υπάρχει σχέση της περιοδοντικής νόσου με τον καρκίνου στο στόμα, στον οισοφάγο, στο κεφάλι, στον τράχηλο, στο πάγκρεας και στους πνεύμονες.

Ειδικότερα στις γυναίκες, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου επί εδάφους περιοδοντίτιδας είναι αυξημένος. Συγκεκριμένα:

  • Οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, έχουν τουλάχιστον 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
  • Σημαντικά αυξημένος είναι ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστης και του μελανώματος του δέρματος, ιδίως για τις γυναίκες που καπνίζουν.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένοι. Πιθανή ερμηνεία αποτελεί το γεγονός ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του στόματος, μεταφέρονται από τα δόντια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο υπόλοιπο σώμα, συμβάλλοντας έτσι σε πιθανή καρκινογένεση. Για παράδειγμα στην μελέτη της συσχέτισης της περιοδοντίτιδας με τον επικίνδυνο καρκίνο του οισοφάγου, φαίνεται να επιταχύνεται η μόλυνση από τα περιοδοντικά μικρόβια και να ευνοείται η ανάπτυξη του καρκίνου εξαιτίας της κοντινής ανατομικής θέσης του οισοφάγου με το στόμα.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ερευνών και τα ποσοστά συσχετισμού που δίνουν οι μελέτες, είναι κοινή παραδοχή η συμμετοχή της περιοδοντικής νόσου στη δημιουργία ή την επιβάρυνση πολλών νοσηρών μηχανισμών. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση της περιοδοντίτιδας και η θεραπεία της από τον ειδικό εκτός από την πρόληψη μπορεί να συμμετέχει και στην αντιμετώπιση νόσων που σχετίζονται με αυτή.

RelatedPost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *