3 “Μυστικά” για να πείτε αντίο στην τερηδόνα!
Η τερηδόνα δεν είναι μονόδρομος! Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά μπορείτε κάλλιστα να προλάβετε την εμφάνιση της τερηδόνας, ακολουθώντας μερικές SOS συμβουλές…
Τι ακριβώς είναι η τερηδόνα;
Την ακούτε συχνά να “πρωταγωνιστεί” σε διαφημίσεις για οδοντόκρεμες, πολλές φορές ο κόσμος τη συγχέει με την ουλίτιδα, ο Οδοντίατρός σας αντιμετωπίζει τα αποτελέσματά της, τη στιγμή που εσείς νιώθετε απροστάτευτοι απέναντί της… Τελικά τι ορίζουμε ως τερηδόνα και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε;
Η τερηδόνα δημιουργείται, όταν τα μικρόβια του στόματος μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες και παράγουν οξέα, υπεύθυνα για τις μικρές “τρύπες” που δημιουργούνται στα δόντια μας, και μεγαλώνοντας δημιουργούν έντονα προβλήματα εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όταν η τερηδόνα κάνει τη ζημιά της στα δόντια, τότε ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο Οδοντίατρος, καθώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις εμφράξεις, γνωστές και ως σφραγίσματα.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα;
1. Διατροφή
Ένας βασικός τρόπος πρόληψης, είναι να προσέξουμε τη διατροφή μας. Σημαντικό είναι αρχικά να αποφύγουμε τα γλυκά και τις καραμέλες, που περιέχουν ζάχαρη και κολλούν στα δόντια, με αποτέλεσμα να θρέφουν τα βακτήρια του στόματος. Επίσης διάφορες αμυλούχες τροφές, όπως κράκερ ή πατατάκια, αλλά και τα αναψυκτικά οδηγούν με διαφορετικούς ρυθμούς στο ίδιο πρόβλημα (Δείτε τις 5 πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια)
Καλό είναι να προτιμούμε κάποιες τροφές, οι οποίες αποδεικνύεται ότι με διάφορους μηχανισμούς, εμποδίζουν την εμφάνιση της τερηδόνας.
Γαλακτοκομικά: Τα προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, όπως τα γαλακτοκομικά, κάνουν τα δόντια πιο σκληρά, με αποτέλεσμα η δημιουργία της τερηδόνας να γίνεται πιο δύσκολη.
Φθοριούχα τρόφιμα: Το φθόριο είναι επίσης ένα συστατικό που το βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια και στο τσάι, που κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά και μειώνει τις πιθανότητες διάβρωσης τους.
Φρούτα: Τα φρούτα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας, διότι όχι μόνο μας βοηθούν να διατηρούμε ένα υγιές σώμα, αλλά και ένα υγιές στόμα! Τα συστατικά ορισμένων φρούτων, όπως για παράδειγμα των αχλαδιών, είναι πολύ χρήσιμα, καθώς εξουδετερώνουν τα οξέα που δημιουργούν την τερηδόνα.
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Το ίδιο αποτέλεσμα με τα φρούτα έχουν και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καθώς ξεκολλάνε όποια υπολείμματα έχουν μείνει από τροφές στα δόντια μας, αλλά παράλληλα παράγουν σάλιο που εξουδετερώνει τα οξέα.
2. Φθορίωση
Το φθόριο είναι ένα συστατικό που ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών και λειτουργεί με δυο τρόπους:Προληπτικά, κάνοντας το δόντι πιο σκληρό και δυσκολεύοντας τα βακτήρια να δημιουργήσουν τερηδόνα.Θεραπευτικά, εάν έχει ήδη δημιουργηθεί τερηδόνα αλλά βρίσκεται σε αρχόμενο στάδιο, ενασβεστιώνοντας και σκληραίνοντας το σμάλτο στο σημείο που έχει προσβληθεί.
Το φθόριο μπορούμε να το βρούμε σε ειδικές οδοντόκρεμες, σε ταμπλέτες που διαλύονται στο πόσιμο νερό και σε οδοντικά διαλύματα που θα πρέπει να μας προτείνει ο Οδοντίατρος μας. Στα παιδιά συστήνεται φθορίωση ανά εξάμηνο παράλληλα με τον έλεγχο ρουτίνας και τις προληπτικές εμφράξεις (sealants).
3. Στοματική υγιεινή
Το πιο σημαντικό για να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην τερηδόνα εκτός από την προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες και την σωστή χρήση φθορίου είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής και να φροντίζουμε τα δόντια μας, όπως ακριβώς μας υποδεικνύει ο Οδοντίατρός μας. Ο προγραμματισμένος εξαμηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος θα επισημάνει πιθανές παραλήψεις στην στοματική υγιεινή και θα προλάβει οποιοδήποτε πρόβλημα πριν την εξέλιξή του.