4 Ερωτήσεις SOS για την Λεύκανση των δοντιών
Τα τελευταία χρόνια η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος για την αισθητική βελτίωση του χαμόγελου και του προσώπου γενικότερα. Καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν από τον οδοντίατρο να τους αλλάξει το χρώμα των δοντιών τους, αυξάνεται σημαντικά. Έτσι παρόλο που η λεύκανση είχε ξεκινήσει από τους ανθρώπους της μόδας και του θεάματος, αποτελεί πλέον έναν αρκετά διαδεδομένο τρόπο αλλαγής του φυσικού χρώματος των δοντιών σας, αρκεί να γίνεται από τον ειδικό Οδοντίατρο, ώστε να σας χαρίσει με ασφάλεια τα δόντια που ονειρεύεστε!
1. Πώς γίνεται η λεύκανση;
Η διαδικασία της λεύκανσης σκοπό έχει να μειώσει το αντιαισθητικό “κιτρίνισμα” ή “γκριζάρισμα” των δοντιών που γίνεται πιο έντονο με τα χρόνια και ανάλογα με τις συνήθειες. Η λεύκανση είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη και σχετικά οικονομική θεραπεία που επαναφέρει το φυσικό λευκό των δοντιών σε σύντομο χρόνο.
Οι μέθοδοι λεύκανσης και τα υλικά ποικίλουν, ανάλογα με την παρούσα κατάσταση του ασθενούς και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες που μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό:
Λεύκανση στο ιατρείο.
Ο οδοντίατρος αφαιρεί από την αδαμαντίνη τις επιφανειακές χρωστικές, οι οποίες προέρχονται από κάπνισμα, καφέ κ.α. Απομονώνει τα δόντια από τα μάγουλα, τα χείλη και τα ούλα, τοποθετεί τον ειδικό λευκαντικό παράγοντα, τον οποίο ενεργοποιεί, είτε χημικά είτε με Laser. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται στην ίδια ή σε επόμενη συνεδρία, πάντα όμως στην κατεύθυνση ενός αποτελέσματος που δεν θα μοιάζει “ξένο” και δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δοντιών.
Λεύκανση στο σπίτι.
Και στην λεύκανση στο σπίτι προηγείται η αφαίρεση των επιφανειακών χρωστικών από τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια αποτυπώνονται οι οδοντικές επιφάνειες, κατασκευάζονται οι ατομικοί νάρθηκες λεύκανσης στο εργαστήριο και χορηγείται λευκαντικός παράγοντας για χρήση στο σπίτι. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λευκαντικό παράγοντα, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επαναλαμβάνει τη διαδικασία συχνά, τη στιγμή που μειώνεται η πιθανότητα της ευαισθησίας. Επίσης, η λεύκανση στο σπίτι, συμπληρώνει και εδραιώνει την λεύκανση στο ιατρείο.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια φλεγμονή, τερηδόνα ή ευαισθησία, η λεύκανση έρχεται σε δεύτερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία του προβλήματος.
2. Τι γίνεται μετά τη λεύκανση;
Για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά τη λεύκανση, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση οποιουδήποτε σκουρόχρωμου υγρού ή τροφίμου (όπως πχ. καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, φράουλες, μούρα, κεράσια, κάρυ, κουρκουμάς, σάλτσες κ.α.). Επίσης, είναι καλό όσο μπορείτε να αποφεύγετε αυτές τις τροφές, καθώς και το κάπνισμα κυρίως για λόγους υγείας, αλλά και για να διατηρήσετε για περισσότερο το αποτέλεσμα της λεύκανσης.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι η λεύκανση μεταβάλλει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε θήκες, ρητίνες ή όψεις πορσελάνης, δεν θα επηρεαστούν χρωματικά, οπότε ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει αντικατάστασή τους μετά τη λεύκανση, ώστε να επιτύχουμε χρωματική ομοιομορφία και τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα!
3. Είναι επίπονη διαδικασία;
Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία. Σπάνια, κάποιοι από τους ασθενείς ίσως νιώσουν ένα πάγωμα στα δόντια ή μια ευαισθησία στα ούλα, συμπτώματα που υποχωρούν στις επόμενες δύο ημέρες. (Δείτε ακόμα: Μύθοι και Πραγματικότητες για την λεύκανση των δοντιών)
4. Είναι ασφαλή τα υλικά;
Τα σύγχρονα λευκαντικά σκευάσματα είναι απολύτως ασφαλή για το σμάλτο και την γενικότερη υγεία των δοντιών, αφού περιέχουν παράγοντες απευαισθητοποίησης και ενίσχυσης με φθόριο. Στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 10.000 μελέτες σχετικές με τη λεύκανση, χωρίς να υπάρχει ούτε μία που να αναφέρει την πρόκληση κάποιας βλάβης. Είναι όμως σαφές, ότι η χρήση θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση του Οδοντιάτρου, ο οποίος κατευθύνει τη συχνότητα και ελέγχει το υλικό. Ας σημειωθεί ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά μη ελεγχόμενα σκευάσματα λεύκανσης, τα οποία προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες της οδοντικής υγείας.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι ένα όμορφο χαμόγελο είναι εκείνο που δείχνει όσο το δυνατόν πιο φυσικό, για αυτό λέμε όχι στην υπερβολή και εμπιστευόμαστε μόνο τις λύσεις που προτείνει ο Οδοντίατρός μας.