5 Μύθοι για τα σιδεράκια
Αναρωτιέστε σε ποια ηλικία να πάτε τα παιδιά σας στον Ορθοδοντικό;
Aγχώνεστε με την ιδέα ότι πρέπει να βάλετε σιδεράκια;
Σας φαίνεται βουνό να μείνετε κάποια χρόνια με αυτά;
Φοβάστε ότι είστε αρκετά μεγάλοι;
Ας δούμε μαζί τους πιο διαδεδομένους μύθους για την Ορθοδοντική θεραπεία:
Μύθος 1: Τα παιδιά πρέπει να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό όταν αποκτήσουν όλα τα μόνιμα δόντια τους.
Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον Ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται περίπου στην ηλικία των 7 ετών, όταν έχουν ανατείλει τα πρώτα μόνιμα δόντια. Τότε αξιολογείται η σκελετική ανάπτυξη και στην περίπτωση διαπίστωσης προβλήματος ο ειδικός έχει την δυνατότητα να επέμβει στο σχήμα των γνάθων (με μασελάκια), να αποφύγει μελλοντικές δυσμορφίες (μικρογναθία, μεγαλογναθία) και να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο για την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών. Έτσι το παιδί οδηγείται με ασφάλεια σε ομαλή σκελετική ανάπτυξη και αποφεύγει την μελλοντική ορθοδοντική θεραπεία ή την χρειάζεται ελάχιστα.
Μύθος 2: Τα σιδεράκια τοποθετούνται μόνο για ένα τέλειο χαμόγελο
Η ορθοδοντική θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα πάντα το τέλειο χαμόγελο, αφού λύνει προβλήματα όπως:
• Δυσκολία στην στοματική υγιεινή εξ’αιτίας της κακής θέσης των δοντιών που οδηγεί σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, πολυτερηδονισμό κ.λπ.
• Πόνους στις γνάθους και στα δόντια από τον λάθος τρόπο σύγκλεισης.
Μύθος 3: Οι ενήλικες δεν μπορούν να βάλουν σιδεράκια
Η ορθοδοντική θεραπεία δεν έχει ηλικία! Πολλές φορές η ανάγκη της στους ενήλικες είναι επιτακτική γιατί η διατήρηση των δοντιών τους κινδυνεύει σοβαρά, αφού έχουν εκτεθεί για σειρά ετών σε νόσους της στοματικής κοιλότητας (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα). Κι αν σας φοβίζει η εικόνα σας με τα σιδεράκια, παρόλο που σήμερα αυτά είναι αρκετά διακριτικά, καλό είναι να ξέρετε πως υπάρχουν και αρκετές νέες μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το χαμόγελο των ονείρων σας, χωρίς να αισθάνεστε σαν να “πηγαίνετε σχολείο”. Μερικές από τις μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ειδικός, ανάλογα με τη δική σας περίπτωση είναι:
• Τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια, που πλέον είναι πολύ μικρότερα και αποκαλούνται mini.
• Η γλωσσική ορθοδοντική, όπου τα σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και δεν φαίνονται.
• Τα διάφανα σιδεράκια, που διακρίνονται δύσκολα και μάλιστα από κάποια απόσταση.
• Οι διαφανείς νάρθηκες (Invisalign, clear aligners), οι οποίοι αφαιρούνται την ώρα του φαγητού και χρησιμοποιούνται την υπόλοιπη ημέρα χωρίς να φαίνονται καθόλου.
Μύθος 4: Τα σιδεράκια πονάνε
Τα σιδεράκια δεν πονάνε! Το μόνο που μπορεί να αισθανθείτε είναι μια πίεση τις πρώτες ημέρες, μετά την ενεργοποίηση από τον Ορθοδοντικό, που λύνεται εύκολα με κάποιο ήπιο παυσίπονο. Κάποιοι μικροτραυματισμοί που δημιουργούνται αντιμετωπίζονται επίσης εύκολα με την τοποθέτηση ορθοδοντικού κεριού στα brackets.
Μύθος 5: Δεν υπάρχει περαιτέρω διαδικασία αφού βγάλω τα σιδεράκια
Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας προκύπτει η ανάγκη διατήρησης του αποτελέσματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή νάρθηκα σταθεροποίησης (διάφανος ή ακρυλικός), ο οποίος χρησιμοποιείται τουλάχιστον για ένα χρόνο συνήθως κάθε βράδυ και πάντα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού. Ένας άλλος τρόπος σταθεροποίησης είναι η συγκόλληση λεπτού μεταλλικού σύρματος στην εσωτερική πλευρά των έξι προσθίων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου. Αξίζει να τονιστεί ότι η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι το ίδιο σημαντική όσο αυτή καθ’ αυτή η θεραπεία.