6 μύθοι για τα Στοματικά Διαλύματα
Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα σε καθημερινή βάση. Άλλοι πάλι το αποφεύγουμε, φοβούμενοι φθορά ή χρώση των δοντιών μας. Τι ισχύει πραγματικά; Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους μύθους, γύρω από τα στοματικά διαλύματα…
Μύθος 1: Όλα τα στοματικά διαλύματα είναι ίδια
Τα οφέλη από τη χρήση στοματικού διαλύματος εξαρτώνται από τον τύπο προϊόντος που χρησιμοποιούμε και για ποιο λόγο. Τα στοματικά διαλύματα διακρίνονται σε καλλυντικά και θεραπευτικά. Τα καλλυντικά διαλύματα χαρίζουν μόνο ευχάριστη και δροσερή αναπνοή για κάποιες ώρες. Τα θεραπευτικά διαλύματα ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν, είτε έχουν αντισηπτική δράση και χρησιμοποιούνται στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων, είτε ενισχύουν την σκληρότητα της αδαμαντίνης και προλαμβάνουν την τερηδόνα (πχ. φθοριούχα διαλύματα).
Μύθος 2: Το στοματικό διάλυμα είναι ακίνδυνο
Η χρήση στοματικού διαλυματος μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής, ειδικότερα στην περίπτωση που αυτό περιέχει οινόπνευμα. Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα στοματικά διαλύματα όταν γίνεται υπερβολική χρήση είναι: ο ανεπιθύμητος χρωματισμός των δοντιών και των οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, η διαταραχή της γεύσης, ο ερεθισμός ή το μούδιασμα του στόματος και της γλώσσας, οι διαβρώσεις του βλεννογόνου, η ευαισθησία στα δόντια και στις ρίζες των δοντιών, η εμφάνιση έλκους του στόματος κ.α.
Παράλληλα, η υπερβολική κατάποση διαλύματος μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, έμετο, ζάλη, υπνηλία, υπόταση, διαταραχές διούρησης και εφίδρωσης, δίψα κ.α.
Μύθος 3: Το στοματικό διάλυμα θεραπεύει την κακοσμία του στόματος
Η αλήθεια είναι ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να καλύψει προσωρινά τη δυσάρεστη αναπνοή, αλλά σίγουρα δεν θα τη θεραπεύσει. Στην πραγματικότητα, η κακοσμία προκαλείται από τα μικρόβια του στόματος και τα παράγωγα τους, οπότε το στοματικό διάλυμα απλά την καλύπτει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Μύθος 4: Το στοματικό διάλυμα μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα
Κανένα στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μόνιμα το βούρτσισμα των δοντιών και την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος. Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, χρησιμοποιούνται κυρίως όταν το βούρτσισμα δεν είναι εφικτό (μετά από χειρουργικές επεμβάσεις), όπου ο Oδοντίατρος μπορεί να το συστήσει αντί για το κλασικό βούρτσισμα. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο και η χρήση του περιορίζεται στην διάρκεια της αποθεραπείας.
Μύθος 5: Λίγο είναι αρκετό
Μόνο μερικά δευτερόλεπτα χρήσης του στοματικού διαλύματος δεν αρκούν. Τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα για να δράσουν και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι πριν τη χρήση να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι.
Μύθος 6: Η καθημερινή χρήση δεν είναι απαραίτητη
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που η καθημερινή χρήση – ιδίως του φθοριούχου – στοματικού διαλύματος είναι απαραίτητη, όπως για παράδειγμα στα παιδιά που πρέπει να το χρησιμοποιούν, ώστε να ενισχυθεί η σκληρότητα της αδαμαντίνης των δοντιών τους. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η καθημερινή χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος στους ενήλικες, ιδιαίτερα σε όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, μπορεί να συμβάλει στη μείωσή της έως και κατά 35%! Επίσης σημαντική ένδειξη έχει το φθοριούχο διάλυμα σε υπερευαισθησίες ενηλίκων (αποκαλυμμένες ρίζες σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, εκτεταμένες εμφράξεις). Η προληπτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εξατομικευμένα κατά πόσο είναι χρήσιμη η καθημερινή χρήση του στοματικού διαλύματος.