Αθλητικοί Νάρθηκες
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ένας ερασιτέχνης ή ακόμα και επαγγελματίας αθλητής, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία δυνατή πτώση ή σύγκρουση, που εκτός των άλλων μπορεί να του στοιχίσει και την ακεραιότητα των δοντιών του. Δυστυχώς όμως, ενώ θα έπρεπε, ο αθλητικός νάρθηκας δεν αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Αθλητικός νάρθηκας ονομάζεται το ειδικό “μασελάκι” που τοποθετείται στα δόντια των αθλητών με σκοπό να τους προστατεύσει από τραυματισμούς. Έτσι, προστατεύονται όχι μόνο τα δόντια , αλλά αποφεύγονται και οι τραυματισμοί στα ούλα και τις γνάθους.
Οι αθλητικοί νάρθηκες, δεν απευθύνονται μόνο σε ενήλικες! Μέσα από πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί, πως σχεδόν το 90% των παιδιών, τραυματίζεται τουλάχιστον 1 φορά στο πρόσωπο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, αν το παιδί παίρνει μέρος σε αθλήματα με μεγάλη πιθανότητα επαφής ή πτώσης…
Ποια είναι τα “επικίνδυνα” αθλήματα;
Μην σκεφτείτε ότι νάρθηκας χρειάζεται μόνο στα “κλασικά” επικίνδυνα αθλήματα, όπως το σκι και η πυγμαχία! Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το σκέιτμπορντ, η ενόργανη γυμναστική ακόμα και η ποδηλασία, θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν τραυματισμό στο στόμα και κατ’ επέκταση στα δόντια ή τα ούλα. Ας σημειώσουμε, ότι στην Αμερική, η χρήση νάρθηκα σε ορισμένα αθλήματα είναι υποχρεωτική από τον νόμο!
Ποιο νάρθηκα να επιλέξω;
Δύο είναι οι χρυσές λέξεις κλειδιά: άνεση και ανθεκτικότητα! Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, στην επιλογή του κατάλληλου νάρθηκα. Μην ξεχνάτε, ότι θα τον φοράτε για αρκετές ώρες, ενδεχομένως ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, οπότε θα πρέπει να μην εμποδίζει την ομιλία σας και κυρίως την αναπνοή σας… Από εκεί και πέρα, στην επιλογή του νάρθηκα παίζουν ρόλο το κόστος, αλλά και η ποιότητα. Αναλυτικότερα, υπάρχουν οι εξής τύποι αθλητικού νάρθηκα:
Προκατασκευασμένοι Νάρθηκες: Οι πιο οικονομικοί νάρθηκες είναι οι προκατασκευασμένοι ή αλλιώς “έτοιμοι”. Μπορούν να αγοραστούν από πολλά καταστήματα και είναι έτοιμοι να φορεθούν. Το αρνητικό τους είναι πως ακριβώς επειδή είναι προκατασκευασμένοι, έχουν μια συγκεκριμένη φόρμα, η οποία δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εκάστοτε αθλητή. Έτσι, αν δεν εφαρμόζει σωστά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή ή στην ομιλία, καθώς επίσης να κάνει τον αθλητή να νιώθει άβολα.
Μερικώς Προσαρμοζόμενοι Νάρθηκες: Οι νάρθηκες αυτοί, είναι ελαφρώς πιο ακριβοί όμως έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Γίνονται εύπλαστοι μετά την τοποθέτησή τους σε βραστό νερό, δαγκώνονται και προσαρμόζονται στο κάθε στόμα. Οι μερικώς προσαρμοζόμενοι νάρθηκες είναι μία καλή επιλογή, σε περιστάσεις που η απόκλιση του στόματος από τον νάρθηκα είναι μικρή. Δυστυχώς όμως, ακόμα και σ’αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση τέλειας τοποθέτησης και εφαρμογής.
Νάρθηκες κατά παραγγελία: Επιλέγονται από τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και από όσους ζητούν την άνεση και την πλήρη προστασία. Ο εξειδικευμένος οδοντίατρος, κατασκευάζει τους νάρθηκες με βάση την πιστή αντιγραφή των δοντιών του ενδιαφερόμενου, με αποτέλεσμα την απόλυτη εφαρμογή. Επίσης, ακριβώς επειδή η κατασκευή τους είναι εξατομικευμένη, λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περίπτωσης, όπως πχ. γέφυρες, σιδεράκια, ανατομικές ιδιομορφίες κ.α. Εδώ σίγουρα έχουμε υψηλότερο κόστος, αλλά η ποιότητα είναι ασύγκριτη!
Πόσο καιρό διαρκούν;
Καταρχάς να τονίσουμε, ότι θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο νάρθηκα, που ανταποκρίνεται στο άθλημά σας. Αν για παράδειγμα κάνετε ένα άθλημα που δεν έχει μεγάλη επαφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ τύπο (ποδηλασία, βόλεϊ) ή μέτριο τύπο (μπάσκετ, ποδόσφαιρο). Αντίθετα, αν η επαφή είναι μεγαλύτερη θα χρησιμοποιήσετε βαρέως τύπου ή ακόμα και βαρέως τύπου pro (πολεμικές τέχνες, πυγμαχία), καθώς τα χτυπήματα στην περιοχή του προσώπου είναι αρκετά δυνατά.
Οι νάρθηκες αλλάζονται κυρίως ανάλογα με τη χρήση και την φθορά τους. Οι παιδικοί νάρθηκες καλό είναι να αλλάζονται πιο συχνά, καθώς μέχρι την εφηβεία τα δόντια αλλάζουν διαρκώς, ενώ εάν ο νάρθηκας σχιστεί έπειτα από συνεχές δάγκωμα ή κάποιο χτύπημα, θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε αμέσως, καθώς σταματά αυτομάτως να σας προστατεύει. Στην εξαμηνιαία οδοντιατρική επίσκεψη, ο έλεγχος από τον θεράποντα οδοντίατρο αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο αξιολόγησης της ποιότητας του νάρθηκα.