Κεφάλαιο Ουλίτιδα. Όσα θέλετε να ξέρετε.
Ένας από τους πιο “διάσημους” εχθρούς του στόματός μας είναι η ουλίτιδα, της οποίας τα ήπια συμπτώματα συχνά καθυστερούν την επίσκεψη μας στον Οδοντίατρο. Έτσι πολλές φορές, όταν φτάνουμε να τον επισκεφθούμε, ίσως είναι ήδη αργά…
Τι είναι η ουλίτιδα;
Όσο περισσότερο η οδοντική πλάκα και η πέτρα παραμένουν στα δόντια, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούν. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται, δημιουργούν φλεγμονή των ούλων, μία νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία, οίδημα ακόμα και να καταλήξει σε καταστροφή του οστού και απώλεια των δοντιών.
Η εξέλιξη της φλεγμονής, θα έχει σαν συνέπεια την απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια και τη δημιουργία κενών, που στην οδοντιατρική ορολογία ονομάζονται περιοδοντικοί θύλακοι. Αυτοί οι θύλακοι τείνουν να μολύνονται περισσότερο από βακτήρια, γιατί είναι σημεία που δεν μπορεί να φτάσει ο ασθενής με τα μέσα στοματικής υγιεινής που χρησιμοποιεί, αλλά μόνο ο Οδοντίατρος με ειδικά εργαλεία. Έτσι, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται και προκαλεί σε τελικό στάδιο μέχρι και την απώλεια των δοντιών.
Οι παράγοντες που ενισχύουν την εμφάνιση ουλίτιδας είναι
Το κάπνισμα: Η κακή αυτή συνήθεια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που επιβαρύνουν την ουλίτιδα.
Ορμονικές διαταραχές/αλλαγές: Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση,
επηρεάζουν όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ούλων.
Η διατροφή: Ο οργανισμός έχει ανάγκη από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και της ουλίτιδας.
Το στρες: Καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τον οργανισμό.
Παθήσεις: Νόσοι που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο διαβήτης, το AIDS ή η αναιμία, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες της ουλίτιδας, δημιουργώντας χειρότερη κλινική εικόνα και δυσκολεύοντας την εξάλειψή της.
Φάρμακα: Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων αυξάνουν τον όγκο των ούλων και κατά συνέπεια δημιουργούν συνθήκες κατάλληλες για τη συγκέντρωση οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Γενετική προδιάθεση: Κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες των ούλων, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η ουλίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.
Γιατρέ, έχω ουλίτιδα;
Ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, δίνουν το στίγμα της νόσου:
– Ερυθρότητα, διόγκωση, αιμορραγία των ούλων
– Ευαισθησία
– Κακοσμία
– Πόνο κατά τη μάσηση σε πιο προχωρημένα στάδια
– Απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια και δημιουργία κενών μεταξύ τους
Η αντιμετώπιση
Όσο και να ακούγεται “οξύμωρο”, όλα ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή! Εάν απλώς αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα, χωρίς να “εκπαιδευτεί” ο ασθενής από τον εξειδικευμένο Οδοντίατρο, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει κατά γράμμα τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής στο σπίτι, τότε ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα η ουλίτιδα να κάνει σύντομα την επανεμφάνισή της… Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν οι προαναφερθέντες παράγοντες, ιδιαίτερα το κάπνισμα, το οποίο ενισχύει τη δημιουργία της ουλίτιδας και επιβαρύνει γενικότερα τη στοματική υγεία.