Μύθοι και Πραγματικότητες για την λεύκανση των δοντιών
Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο! Η λεύκανση των δοντιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ημέρες μας και οι προτάσεις που ακούγονται πολλές. Κάποιες υπόσχονται θαύματα και άμεσα αποτελέσματα ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν πιο συντηρητικά.
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Ποιος είναι ο μύθος και ποια η αλήθεια;
Ισχύουν για όλους όλοι οι τύποι λεύκανσης;
Ας δούμε τι μπορούμε να εμπιστευθούμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε
Μύθος 1: Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές
Οι πολυδιαφημιζόμενες λευκαντικές οδοντόκρεμες υπόσχονται περισσότερα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν. Ο μικρός χρόνος παραμονής τους στα δόντια, δεν επιτρέπει σπουδαίες χρωματικές αλλαγές και δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν επιφανειακά μόνο το χρώμα των δοντιών, αφαιρώντας κάποιες χρωστικές από την αδαμαντίνη (σμάλτο). Ενοχοποιούνται μάλιστα για αποτριβές των οδοντικών επιφανειών, αντίστοιχες τις αδρότητας των ουσιών που περιέχουν. (Δείτε περισσότερα: Τι Οδοντόκρεμα να χρησιμοποιώ;)
Μύθος 2: Μπορώ να κάνω μόνος μου λεύκανση
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα για λεύκανση στο σπίτι, τα οποία μπορεί να βρει κανείς είτε στο φαρμακείο είτε ακόμα και στο διαδίκτυο. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συστατικά των προϊόντων δεν είναι ελεγμένα και δεν υπάρχει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την κυκλοφορία τους, με αποτέλεσμα συχνά αντί να χαρίζουν αστραφτερά χαμόγελα, οδηγούν σε βλάβες των δοντιών.
Παρόλα αυτά, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν τον μύθο. Σε συνεννόηση με τον Οδοντίατρό σας, μπορείτε να κάνετε τη λεύκανση από το σπίτι, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του, καθώς εκείνος θα σας δώσει το κατάλληλο υλικό και θα υποδείξει τη μεθοδολογία που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.
Μύθος 3: Η λεύκανση πονάει
Η λεύκανση, είτε στο σπίτι είτε στο οδοντιατρείο, δεν πονάει. Στο οδοντιατρείο, ο γιατρός αφού εξετάσει τους λόγους που έχουν κιτρινίσει τα δόντια σας, καθώς επίσης και τις καθημερινές σας συνήθειες (διατροφή, κάπνισμα, ποτό), θα χρησιμοποιήσει το υλικό και τη μέθοδο της επιλογής του. Εάν πραγματοποιηθεί σωστή απομόνωση των ούλων, καθώς και χρήση παραγόντων απευαισθητοποίησης, ο πόνος της λεύκανσης είναι από αμελητέος έως μηδενικός.
Μύθος 4: Όσο περισσότερες συναντήσεις κάνω με τον Οδοντίατρο τόσο πιο λευκά θα γίνουν τα δόντια μου
Μπορεί οι Οδοντίατροι να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα κιτρινισμένα δόντια να λάμψουν, αυτό δεν σημαίνει όμως πως όσες περισσότερες συναντήσεις για λεύκανση κάνετε, τόσο πιο λευκά θα γίνονται τα δόντια σας. Τα δόντια κάθε ανθρώπου, μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο λεύκανσης, οπότε ο Οδοντίατρος αξιολογεί το κάθε περιστατικό ξεχωριστά και καθορίζει όχι μόνο τη μέθοδο, αλλά και τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν. (Δείτε περισσότερα: 4 Ερωτήσεις SOS για τη λεύκανση των δοντιών)
Μύθος 5: Τα δόντια κιτρινίζουν μόνο από το τσιγάρο
Η αλήθεια είναι πως το τσιγάρο αλλάζει σημαντικά το χρώμα των δοντιών και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στις δυσχρωμίες. Παρόλα αυτά, δεν είναι ο μόνος… Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το κρασί, οι τροφές με έντονα χρώματα (σάλτσες, παντζάρια, μούρα, κεράσια, φράουλες), τα καρυκεύματα (κάρυ, κουρκουμάς) χρωματίζουν επίσης τα δόντια. Αλόγιστη χρήση φθορίου ή αντιβιοτικών, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης δημιουργούν κοιλίδες και στίγματα στην αδαμαντίνη.