Οι 5 πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια!
Ο σωστός καθαρισμός των δοντιών μας (βλ. εδώ) είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας στην διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφεύγουμε ή έστω να καταναλώνουμε ελεγχόμενα, κάποιες “ένοχες” τροφές. Αυτές είτε “κολλάνε” με μεγαλύτερη ευκολία στα δόντια, παραμένουν περισσότερο χρονικό διάστημα και δημιουργούν πιο εύκολα τερηδόνα, είτε χρωματίζουν σταδιακά τα δόντια μας, αλλάζοντας το φυσικό τους χρώμα.
1. Εσπεριδοειδή και όξινες τροφές
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ) με την πληθώρα των βιταμινών που διαθέτουν συντελούν καταλυτικά στην καλή γενική υγεία. Ταυτόχρονα όμως, η οξύτητα τους φθείρει το σμάλτο των δοντιών και τα κάνει ευάλωτα στην τερηδόνα και στα θερμικά και χημικά ερεθίσματα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τον χρόνο παραμονής τους στην οδοντική επιφάνεια. Προτιμήστε λοιπόν τους χυμούς ή τα smoothies καθώς απομακρύνονται εύκολα από τα δόντια.
2. Ζαχαρωτά, καραμέλες, σοκολάτες
Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας για την παραγωγή οξέων. Η συνεχής αυτή παραγωγή οδηγεί στην ανάπτυξη τερηδόνας και στην σταδιακή καταστροφή των δοντιών. Να σημειωθεί ότι οι τροφές των οποίων η σύσταση είναι κολλώδης, παραμένουν περισσότερο διάστημα στην οδοντική επιφάνεια και έτσι η επιρροή τους είναι μεγαλύτερη. Είναι απαραίτητο η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής με ζάχαρη, να συμπεριλαμβάνεται στα κυρίως γεύματα ώστε να ακολουθεί άμεσα ο καθαρισμός των δοντιών, που μειώνει το χρόνο παραμονής και την βλαπτική επίδραση της ζάχαρης στα δόντια.
3. Αμυλούχες τροφές
Τα αμυλούχα τρόφιμα, είναι κυρίως επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που συμβάλουν κι αυτά στη δημιουργία τερηδόνας. Κατά τη μάσηση οι τροφές αυτές “κολλάνε” εύκολα στα δόντια και αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα συμμετέχουν στο μηχανισμό παραγωγής οξέων από τα βακτήρια του στόματος.
4. Καφές, τσάι, κρασί, αναψυκτικά
Πολλές από τις απολαυστικές καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας με τρόπο αρχικά μη εμφανή. Ωστόσο η χρόνια και συχνή χρήση οδηγεί σε πλήρη χρωματική μεταβολή, η οποία μεταβάλει αρνητικά και την γενικότερη αισθητική του προσώπου.
5. Σάλτσες, κόκκινα φρούτα, καρυκεύματα
Οι κόκκινες σάλτσες, τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα μούρα και γενικότερα τα κόκκινα φρούτα, χρωματίζουν τα δόντια μας. Επίσης, το κάρυ, ο κουρκουμάς, το μπούκοβο και άλλα τέτοιου τύπου καρυκεύματα, επιδρούν με τον ίδιο τρόπο, αλλάζοντας σταδιακά το φυσικό χρώμα των δοντιών μας.
Μικρές συμβουλές
Ξέρουμε ότι ίσως είναι αδύνατο να αποφύγουμε όλες αυτές τις τροφές. Μπορούμε όμως, ταυτόχρονα με την κατανάλωση τους:
- Να καταναλώνουμε άφθονο νερό.
- Να αποφεύγουμε το άμεσο βούρτσισμα μετά την πρόσληψη όξινων τροφών, μιας και έτσι ενισχύονται οι διαβρώσεις.
- Να χρησιμοποιούμε καλαμάκι όταν πίνουμε χυμούς και καφέδες, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα δόντια.
Αν παρόλα αυτά βλέπετε πως έχετε χάσει το φυσικό λαμπερό χρώμα των δοντιών σας, υπάρχει πάντα η λύση της λεύκανσης!(βλ. εδώ)