Οι 6 πιο ωφέλιμες τροφές για τα δόντια!
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα δόντια είναι η προσεγμένη καθημερινή στοματική υγιεινή καθώς και η εξαμηνιαία επίσκεψη ελέγχου στον οδοντίατρο. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ποιότητας των δοντιών, εκτός από τους κληρονομικούς παράγοντες, παίζει η διατροφή.
Ως “καλές” για τα δόντια τροφές χαρακτηρίζονται εκείνες των οποίων ο μηχανισμός δράσης λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων της στοματογναθικής ζώνης.
Πιο συγκεκριμένα:
- Γαλακτοκομικά αποτελούν τρόφιμα καθοριστικής σημασίας για τη δομή και την ποιότητα των δοντιών (γάλα, τυρί, γιαούρτι) καθώς είναι οι κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.
- Φθοριούχα επιδρούν στην δομή της αδαμαντίνης, κάνοντας την πιο ανθεκτική στην τερηδονική προσβολή, αφού εμποδίζουν την διάβρωση από τα οξέα (φθοριωμένο νερό, ψάρια, θαλασσινά, τσάι).
- Βιταμινούχα συμβάλουν στον μηχανισμό επούλωσης των φλεγμονών και επηρεάζουν την ακεραιότητα των οδοντικών και περιοδοντικών ιστών.
- Λαχανικά λειτουργούν ως φυσικοί διεγέρτες σάλιου, κυρίως τα ωμά λαχανικά (σέλινο, μπρόκολο, λάχανο), λόγω των ινών που περιέχουν. Το σάλιο με τη σειρά του συμμετέχει στον αυτοκαθαρισμό των δοντιών καθώς και στην μεταφορά συστατικών, ευεργετικών για την υγεία του οδοντοστοματολογικού συστήματος.
- Φρούτα κινητοποιούν με μηχανισμό αντίστοιχο των λαχανικών την παραγωγή του σάλιου. Ειδικά τα αχλάδια φαίνεται να δρουν πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια.Ωμά φρούτα πλούσια σε ίνες ’’καθαρίζουν’’ εςπίσης φυσικά τα δόντια
- Τσίχλες χωρίς ζάχαρη αποσπούν μηχανικά τα υπολείμματα των τροφών σε περιπτώσεις που δεν είναι άμεσα εφικτό το βούρτσισμα, ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο με τη σειρά του εμποδίζει την λειτουργία των στοματικών οξέων. Ως γλυκαντική ουσία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (ασπαρτάμη, ξυλιτόλη, λακτιτόλη), τα οποία δεν χρησιμοποιούνται από τα μικρόβια για την δημιουργία τερηδόνας.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η επιλογή υγιεινής διατροφής από την εμβρυική ηλικία του ανθρώπου και σε όλη την διάρκεια της ζωής του, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των δοντιών του. Καθοριστικό ρόλο επίσης, παίζει η αποφυγή για τα δόντια βλαβερών τροφών, η καθημερινή επιμελής στοματική υγιεινή καθώς και ο εξαμηνιαίος έλεγχος από τον οδοντίατρο.