Παιδί και Οδοντίατρος. Δείτε τις επτά “σωτήριες” συμβουλές…
Η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο είναι πια μια πράξη ρουτίνας, που σκοπό έχει μέσα από την πρόληψη να εξασφαλίσει την υγεία και την ακεραιότητα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Αυτό ενώ είναι σχετικά εύκολο για τους ενήλικες, τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες έως ότου εξοικειωθούν. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα παιδιά τους να χαλαρώσουν και να νοιώσουν άνετα, αξιοποιώντας τις παρακάτω συμβουλές:
Ξεκινήστε σε μικρή ηλικία
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τις επισκέψεις στον Οδοντίατρο τόσο το καλύτερο, καθώς το παιδί σας θα εξοικειωθεί πιο εύκολα με την ιδέα. Ψυχολόγοι μάλιστα συνιστούν η πρώτη επαφή να γίνει στην ηλικία του ενός έτους ή όταν συμπληρωθεί η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυία.
Απλοποιήστε τα πράγματα
Καθώς ετοιμάζεστε για την πρώτη του φορά στον Οδοντίατρο, προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολλές λεπτομέρειες. Όσο πιο πολύ εξηγείτε, τόσο περισσότερες ερωτήσεις θα προκύπτουν, ερωτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο παιδί. Κρατήστε μια θετική στάση, αλλά μην του δώσετε ψεύτικες ελπίδες.
Προσέξτε τι λέτε
Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «ένεση», «πόνος», «πληγή» , «μη φοβάσαι», «δεν θα σε πονέσει», «να φανείς δυνατός» «όλα θα πάνε καλά» κ.λπ. Αφήστε τους ειδικούς (Οδοντίατρος, βοηθός Οδοντιάτρου) να χρησιμοποιήσουν το λεξιλόγιο που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή εμπειρία. Προτιμήστε να τους πείτε ότι ο ιατρός θα ελέγξει το χαμόγελό τους και θα μετρήσει τα δόντια τους και προσπαθήστε με λέξεις όπως «καθαρά, δυνατά, υγιή δόντια» να μετατρέψετε την επίσκεψη σε διασκέδαση. Αποφύγετε με κάθε τρόπο να κάνετε ήχους τροχού και να μιλήσετε για «εργαλεία». Διαβάστε μαζί ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τον Οδοντίατρο (κυκλοφορούν αρκετά και είναι ένας καλό τρόπος για να εξοικειωθεί το παιδί σας με την ιδέα της πρώτης επίσκεψης).
Μην σας τρομάξουν τα κλάματα
Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό για ένα παιδί να κλάψει, να γκρινιάξει και να μην θέλει να εξεταστεί από έναν ξένο. Το μυστικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μην ξεχνάτε ότι ο Οδοντίατρος είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους… εκδηλώσεις. Αφήστε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους και να σας καθοδηγήσουν, μπορεί να σας ζητήσουν να απομακρυνθείτε ή να κρατήσετε για λίγο το χέρι του παιδιού σας.
Αποφύγετε τα καλοπιάσματα
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τις «δωροδοκίες», το να καλοπιάνετε δηλαδή το παιδί σας με κάποιο γλυκό ή κάποιο δώρο προκειμένου να είναι ήσυχο στο Οδοντιατρείο. Συνήθως αυτό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να του προκαλέσει περισσότερο στρες και ανησυχία. Μετά το τέλος της επίσκεψης, απλώς τονίστε την καλή του συμπεριφορά.
Τονίστε τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής
Επαναλάβετε πιστά τις οδηγίες του Οδοντιάτρου. Για να γίνει πιο κατανοητό στο μυαλό του, θα μπορούσατε να παίξετε ένα παιχνίδι με ρόλους (Οδοντίατρος και ασθενής). Μετρήστε τα δόντια του, δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα πάνω σε μία κούκλα ή σε ένα λούτρινο ζωάκι, κρατήστε έναν μικρό καθρέφτη και προσποιηθείτε ότι ελέγχετε το χαμόγελό του.
Φροντίστε παράλληλα με επιμέλεια τα δικά σας δόντια.
Μιμούμενο εσάς το παιδί σας, ενισχύει και εμπεδώνει τις οδηγίες, ενώ συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της συνεχούς φροντίδας των δοντιών και των επαναλαμβανόμενων επισκέψεων ελέγχου στον Οδοντίατρο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία των δοντιών. Βοηθήστε το παιδί σας με το δικό σας παράδειγμα, να κατανοήσει τη σημαντικότητα της στοματικής υγιεινής και να κάνει τη συστηματική φροντίδα των δοντιών του τρόπο ζωής!