Περιοδοντίτιδα και Καρδιαγγειακά νοσήματα
Οι επιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων χρόνων που αφορούν στους αιτιολογικούς παράγοντες των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην παρουσία ενεργού περιοδοντίτιδας και στην εμφάνιση των νοσημάτων αυτών.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η περιοδοντική νόσος μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου και κοινούς αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς. Εκτός από την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία που ενοχοποιούνται αμιγώς για την στεφανιαία νόσο, η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, σχετίζονται τόσο με τα καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και με την περιοδοντική νόσο.
Η περιοδοντική νόσος ως χρόνια λοίμωξη προκαλεί αιματολογικές μεταβολές που οδηγούν σε αύξηση των πρωτεϊνών της οξείας φάσεως. Στις πρωτεΐνες αυτές ανήκει και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία σχετίζεται με τα επίπεδα του ινωδογόνου, των λευκοκυττάρων και των λιπιδίων χαμηλής πυκνότητας (LDL). Το ινωδογόνο πιθανόν αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στην υπερπηκτική διαδικασία που συμβαίνει στη στεφανιαία νόσο, ενώ τα υψηλά επίπεδα του έχουν συσχετισθεί με περιφερική αγγειακή νόσο. Αυτές οι συστηματικές αιματολογικές μεταβολές επηρεάζουν τη ροή και το ιξώδες του αίματος και κατ’ επέκταση αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχαιμική νόσο.
Οι σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν σαφή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία έχει ως βάση τις αθηροσκληρυντικές βλάβες. Τα υπεύθυνα για την παθογένεια της περιοδοντίτιδας βακτήρια, συμμετέχουν και στην δημιουργία των αθηροσκληρυντικών βλαβών, ορισμένα δε από αυτά έχουν βρεθεί στις ίδιες τις βλάβες. Αυτή η σχέση ορίζει ως απαραίτητη την φροντίδα του καρδιαγγειακού ασθενούς σε σχέση με την περιοδοντική νόσο. Ειδικότερα κρίνεται περισσότερο αναγκαία η περιοδοντική θεραπεία στα εξής καρδιαγγειακά νοσήματα:
- Στηθάγχη
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Αρρυθμίες
- Αιμορραγική διάθεση
- Νοσήματα του αίματος
Η συνεργασία των θεραπευόντων ιατρών είναι καθοριστική προκειμένου να υπάρξει άμεση επικοινωνία, χαρακτηρισμός της ακριβούς φύσης και βαρύτητας του νοσήματος, επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την αποφυγή παρενεργειών από την αλληλεπίδραση των φαρμάκων καθώς επίσης και προσαρμογή του σχεδίου περιοδοντικής θεραπείας στις υπάρχουσες συνθήκες.
Η πρόληψη, η θεραπεία καθώς και η διατήρηση του αποτελέσματος από τον ειδικό Οδοντίατρο δεν θα πρέπει καθόλου να υποτιμάται καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συνολικού θεραπευτικού σχήματος που αφορά στην αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού ασθενούς.