Προληπτικές εμφράξεις αυλάκων, οπών και σχισμών (Sealants)
Στατιστικά, ποσοστό πάνω από το 85% της οδοντικής τερηδόνας αρχίζει από τα πίσω δόντια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανατομία τους διευκολύνει την συγκράτηση της μικροβιακής πλάκας, αφού εμφανίζουν έντονες αύλακες, οπές και σχισμές. Στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξέλιξη της τερηδόνας και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η μόνιμη οδοντοφυΐα, η σύγχρονη Οδοντιατρική οδηγήθηκε στις προληπτικές εμφράξεις των περιοχών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της τερηδόνας.
Η τοποθέτηση των προληπτικών εμφράξεων έχει σαν στόχο να “κλείσει” τις οπές και τις σχισμές που επιτρέπουν την συγκράτηση της μικροβιακής πλάκας, δημιουργώντας ευθείες επιφάνειες και εξασφαλίζοντας συνθήκες αποτελεσματικού καθαρισμού. Η καταλληλότερη ηλικία της πρώτης εφαρμογής των προληπτικών εμφράξεων είναι η ηλικία των έξι χρόνων όταν συνήθως εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (εξαρίτες).
Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι το ίδιο με των λευκών σφραγισμάτων (σύνθετη ρητίνη) σε υγρή μορφή, ακριβώς για να καταφέρει να διεισδύσει μέχρι το βάθος της αύλακας ανώδυνα και χωρίς να απαιτείται ο παραμικρός τροχισμός του δοντιού. Πολλά από τα νεότερα αποφρακτικά υλικά περιέχουν και απελευθερώνουν σταδιακά φθόριο για την περαιτέρω προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.
Οι σύνθετες ρητίνες από μόνες τους είναι ανθεκτικά υλικά, ωστόσο σε κάθε προγραμματισμένη οδοντιατρική επίσκεψη θα πρέπει να ελέγχεται εάν το sealant παραμένει ανέπαφο στη θέση του. Κατά καιρούς πιθανόν να χρειαστεί μικρή διορθωτική παρέμβαση από τον Οδοντίατρο, η οποία γίνεται εξαιρετικά εύκολα, προκειμένου να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα και η αντοχή του φράγματος προστασίας της προληπτικής έμφραξης για πολλά χρόνια. Ενδεικνυόμενος χρόνος ελέγχου των προληπτικών εμφράξεων ορίζεται το τρίμηνο, χρόνος που επιτρέπει την ανανέωση του ενδιαφέροντος του παιδιού για την στοματική υγιεινή και εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που προκύπτουν από την όποια παράληψη.
Τα αποφρακτικά των οπών και σχισμών τοποθετούνται μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι η χρησιμότητα τους είναι περιορισμένη και προκειμένου ο ρόλος τους στην πρόληψη της τερηδόνας να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να συνοδεύονται από το σωστό βούρτσισμα, τον μεσοδόντιο καθαρισμό και την ενισχυτική χρήση φθορίου.
Σε συνδυασμό λοιπόν με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι και με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τα αποφρακτικά των οπών και σχισμών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας.