Συνήθειες που φθείρουν τα δόντια μας
Εκτός από το κάπνισμα και κάποιες τροφές, (βλ. Οι 5 πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια!) των οποίων η φθοροποιός δράση στα δόντια είναι ευρέως γνωστή, πολλές ακόμα καθημερινές συνήθειες φθείρουν είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό τα δόντια μας.
1. Ο Βρυγμός
Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που συχνά συνεχίζεται και τη μέρα, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στα δόντια προκαλώντας κατάγματα και αποτριβές της αδαμαντίνης. Οι βλαβερές συνέπειες επεκτείνονται στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και γενικά στο πρόσωπο, προκαλώντας φθορά του διάρθριου δίσκου, πόνο και clicking. Η χρήση ειδικού νάρθηκα βρυγμού και σε μερικές περιπτώσεις η χορήγηση φαρμάκων ενδοαρθρικά στην κροταφογναθική διάρθρωση ή ενδομυϊκά στους μύες του στοματογναθικού συστήματος, αποτελούν την θεραπευτική αντιμετώπιση του βρουξισμού. Συχνά η θεραπεία απαιτεί συμμετοχή ειδικευμένου στην διαχείριση του άγχους (ψυχολόγο, ψυχίατρο).
2. Η άθληση χωρίς προστατευτικό νάρθηκα
Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, στην διάρκεια των αθλημάτων μπορεί να υποστούν πτώση ή σύγκρουση με τραυματισμό στην περιοχή του στόματος ακόμα και απώλεια δοντιού. Η χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα είναι απαραίτητη καθώς προστατεύει τα δόντια αλλά και τα μαλακά μόρια. Ο νάρθηκας αυτός έχει μαλακή σύσταση, φοριέται στα πάνω δόντια και ιδανικά κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο, ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή. Έτσι εφαρμόζει τέλεια στα δόντια και εξασφαλίζει σταθερότητα και άνεση σε αντίθεση με τους προκατασκευασμένους νάρθηκες του εμπορίου.
3. Δάγκωμα σκληρών αντικειμένων
Κάποιοι έχουν την συνήθεια να μασάνε αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, παγάκια ακόμα τα νύχια τους . Αυτό μπορεί να βοηθάει στην αποβολή του άγχους και στην συγκέντρωση, αλλά δημιουργεί μεγάλες φθορές στα δόντια. Η σκληρότητα των αντικειμένων αυτών προκαλεί κατάγματα, τα παγάκια δε με την εναλλαγή ζεστού-κρύου δημιουργούν επιπλέον ρωγμές στην αδαμαντίνη και επιδεινώνουν τις οδοντικές ευαισθησίες. Η λύση είναι καταρχήν η προσπάθεια διαχείρισης του άγχους και εναλλακτικά η χρήση τσίχλας ή καραμέλας χωρίς ζάχαρη.
4. Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια
Πρόκειται για συχνά εμφανιζόμενη συνήθεια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι η εύκολη και γρήγορη λύση. Όμως πολλές φορές αποβαίνει καταστροφική, αφού η κύρια λειτουργία των δοντιών είναι η μάσηση και η επεξεργασία των τροφών, η δε δομή τους εξυπηρετεί κυρίως αυτό τον σκοπό.
5. Σκουλαρίκια στην γλώσσα και στα χείλη
Συχνά τοποθετούνται σκουλαρίκια στη γλώσσα ή στα χείλη για καλλωπιστικούς λόγους. Δυστυχώς όμως αυτή η επιλογή δεν είναι άμοιρη συνεπειών καθότι η τριβή του μεταλλικού κοσμήματος στα ούλα προκαλεί εκτεταμένες υφιζήσεις και σοβαρά προβλήματα στα αντίστοιχα δόντια, ενώ τυχόν κατά λάθος δάγκωμα του μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κάταγμα των δοντιών. Δεν θεωρείται δε απίθανο, το συγκεκριμένο σημείο να λειτουργήσει σαν πύλη εισόδου μικροβίων και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (στοματική υγιεινή, κάπνισμα) να πυροδοτήσει εκτεταμένες φλεγμονές.