Υγιή δόντια και ούλα στην Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, είναι μοναδική εμπειρία στη ζωή κάθε γυναίκας. Σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν απότομες αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές, που διαταράσσουν την καθημερινότητα της εγκύου. Οι σημαντικότερες απ’ αυτές είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες προκαλούν αρκετά προβλήματα, ακόμα και σε περιοχές που δεν θα περίμενε κανείς, όπως τα ούλα και τα δόντια.
Η Ουλίτιδα
Εάν υπάρχουν ήδη φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα (ουλίτιδα), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χειροτερεύουν κυρίως λόγω αύξησης της προγεστερόνης. Εμφανίζονται αλλαγές διαφορετικής βαρύτητας στην κλινική εικόνα της φλεγμονής που εξαρτώνται από το μήνα της κύησης και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής της εγκύου (επουλίδα της εγκυμοσύνης, διόγκωση που σχηματίζεται στα ούλα μεταξύ δύο δοντιών).
Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας στις εγκύους είναι ίδια όπως σε όλους τους ασθενείς. Η έγκυος επισκέπτεται τον Οδοντίατρο της, ο οποίος αξιολογεί τη βαρύτητα της νόσου και της δίνει λεπτομερείς οδηγίες στοματικής υγιεινής. Εφ’ όσον χρειάζεται, προχωράει σε αφαίρεση των μικροβιακών πλακών με λεπτούς χειρισμούς και χρήση υπερήχων, έτσι ώστε η έγκυος να ανακουφιστεί ανώδυνα και χωρίς άγχος, καθώς βασικό μέλημα είναι να μην ταράζεται σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σύγχρονες μελέτες συσχετίζουν τη φλεγμονή των ούλων την περίοδο της εγκυμοσύνης με πρόωρο τοκετό, ελλιποβαρές νεογνό καθώς και συγγενείς καρδιοπάθειες. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη του τακτικού οδοντιατρικού ελέγχου στις εγκύους.
Το χρώμα των δοντιών
Το χρώμα των δοντιών μπορεί να επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, το πρόβλημα οφείλεται στον σίδηρο που λαμβάνει η έγκυος, ο οποίος όταν είναι σε μορφή χαπιού δεν επηρεάζει τα δόντια, όταν όμως λαμβάνεται σε υγρή μορφή τότε αλλοιώνει σημαντικά το χρώμα των δοντιών. Επίσης σταδιακή μεταβολή του χρώματος των δοντιών προκύπτει από πλημμελή στοματική υγιεινή που συνήθως εφαρμόζει η έγκυος το εξαιρετικά δύσκολο πρώτο τρίμηνο της κύησης (έμετοι, ζαλάδες). Η λεύκανση των δοντιών επιτρέπεται μετά τον τοκετό (δείτε περισσότερα).
Δώστε προσοχή
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει γενικά να αποφεύγονται οι σοβαρές και ενδεχομένως επίπονες εργασίες στα δόντια, καθώς ο κίνδυνος αποβολών λόγω άγχους είναι αυξημένος. Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ η τοπική αναισθησία γίνεται με φάρμακο που δεν διαπερνά τον πλακούντα (λιδοκαΐνη). Εάν απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του Μαιευτήρα Γυναικολόγου που παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, αν χρειαστούν παυσίπονα χορηγούνται στην έγκυο με ασφάλεια οι ακεταμινοφαίνες (Panadol, Depon) σε μικρές δόσεις, ενώ αποφεύγονται, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Brufen, Nurofen). Ασφαλή αντιβιοτικά θεωρούνται η πενικιλλίνη, η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) και η κλινδαμυκίνη (Dalacin C), αντίθετα δεν χορηγούνται οι τετρακυκλίνες.
Ιδανικά λοιπόν, καλό θα ήταν εάν προγραμματίζετε την εγκυμοσύνη σας για το επόμενο χρονικό διάστημα ή αν είστε σε φάση προετοιμασίας για εξωσωματική γονιμοποίηση, να επισκεφθείτε προληπτικά τον Οδοντίατρό σας, ώστε να ελέγξει και να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες φλεγμονές. Δυστυχώς η πρόληψη είναι κάτι που παραμελούμε διαρκώς, από τη στιγμή όμως που αρκετές γυναίκες πλέον προγραμματίζουν –όσο γίνεται- την εγκυμοσύνη τους, καλό θα ήταν εάν είστε και εσείς μία από αυτές να πραγματοποιήσετε προληπτική επίσκεψη στον Οδοντίατρό σας, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα κατά την πορεία της κύησης.