Υπόθεση Φρονιμίτες. Τι πρέπει να ξέρουμε;
Μεγάλη ποικιλομορφία (χρόνος ανατολής, σχήμα, θέση, παντελής έλλειψη) συνοδεύει τους φρονιμίτες (σωφρονιστήρες), τα τελευταία μόνιμα δόντια που εμφανίζονται στην στοματική κοιλότητα. Συνήθως ανατέλλουν μετά τα 18 χρόνια και εφ’όσον το σχήμα των γνάθων το επιτρέπει, καταλαμβάνουν τον απαιτούμενο για την θέση τους χώρο. Συχνά όμως σχετίζονται με προβλήματα και θέτουν ερωτήματα διαφορετικά σε κάθε περίπτωση:
Έχω φρονιμίτες;
Οι φρονιμίτες μου είναι έγκλειστοι. Πρέπει να γίνει εξαγωγή;
Οι φρονιμίτες μου έχουν βγει λίγο και κατά καιρούς πρήζομαι και πονάω. Τι πρέπει να κάνω;
Επηρεάζουν τα υπόλοιπα δόντια;
Δημιουργούν προβλήματα στα ούλα;
Συμμετέχουν στην κακοσμία του στόματος;
Σύμφωνα με έρευνες το 90% των ανθρώπων έχει κάνει ή πρέπει να κάνει εξαγωγή σε έστω έναν φρονιμίτη, με αποτέλεσμα η διαδικασία πλέον να θεωρείται υπόθεση ρουτίνας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κρίνει ο Οδοντίατρος την ανάγκη παραμονής τους ή την εξαγωγή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν από τους φρονιμίτες;
Περιστεφανίτιδα:
Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που δημιουργούν οι φρονιμίτες. Πρόκειται για φλεγμονή που δημιουργείται στα ούλα από συγκέντρωση μικροβίων, η οποία ευνοείται λόγω της θέσης του ημιέγκλειστου φρονιμίτη. Συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο, πυρετό, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, κακοσμία κ.α. Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο μας, ο οποίος θα φροντίσει την περιοχή με σκοπό να μας ανακουφίσει από τον πόνο. Σε έντονη συμπτωματολογία, θα μας χορηγήσει αντιβίωση έως ότου ο πόνος και η ενόχληση υποχωρήσουν, οπότε θα αποφασιστεί αν θα γίνει ή όχι εξαγωγή.
Τερηδόνα-Περιοδοντίτιδα:
Η έκτοπη θέση ενός φρονιμίτη δυσκολεύει τον σωστό καθαρισμό των δοντιών, γεγονός που σταδιακά οδηγεί στην προσβολή των υπόλοιπων δοντιών, τόσο στη δομή τους (τερηδόνα) όσο και στην στήριξη τους (περιοδοντίτιδα). Έτσι πολύ συχνά οδηγούμαστε σε εξαγωγή του φρονιμίτη αλλά και του παρακείμενου δοντιού εάν δεν επέμβουμε έγκαιρα.
Προβλήματα στο οστό της γνάθου:
Η χρονιότητα των φλεγμονών στην περιοχή των φρονιμιτών και εξ’αιτίας τους στα παρακείμενα δόντια, οδηγεί στη δημιουργία κύστεων (περιοδοντικών και ακρορριζικών) και κατά συνέπεια αποδυνάμωση του οστού των γνάθων.
Πώς γίνεται η εξαγωγή του φρονιμίτη;
Εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ο ειδικός γναθοχειρουργός με τοπική αναισθησία αφαιρεί τον έγκλειστο ή ημιέγκλειστο φρονιμίτη. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται από 5 λεπτά έως μισή ώρα και είναι εντελώς ανώδυνη. Μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρξει μία μικρή ενόχληση ή πόνος, ακόμα και οίδημα για 2-3 ημέρες. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων αυτών εξαρτάται από τους χειρισμούς του γναθοχειρουργού κατά την επέμβαση, καθώς και την τήρηση από τον ασθενή των οδηγιών που θα του δοθούν (αποφυγή καπνίσματος, πάγος το πρώτο 24ωρο, σωστή στοματική υγιεινή, λήψη αντιβίωσης). Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά και σε μία εβδομάδα επέρχεται πλήρης ίαση.